יוד הוא יסוד כימי הנמצא במוצרי מזון מסוימים באופן טבעי, במזונות מעושרים ובתוספי תזונה.
היוד הוא חומר חשוב וחיוני לבריאות האישה במהלך החיים-הוא משמש כמרכיב עיקרי של הורמוני בלוטת התריס (T3 ו- T4) המשפיעים על פעילות תקינה של בלוטת התריס ובעלי השפעה בין היתר על הפרייה והתעברות. לאחר ההפרייה הם בעלי תפקיד חשוב בהתפתחות תקינה של מערכת העצבים והמוח בעובר.
מחקרים שהתפרסמו לאחרונה בישראל, מצאו כי קיימות ההערכות מוטעות לגבי ריכוז היוד במי השתיה בארץ (מי ברז) וכתוצאה מכך מצאו שכיחות גבוהה של מחסור ביוד אצל ילדים ונשים הרות .
דרישת היוד היומית לאישה הינה 150 מק"ג/יום בעוד שבהריון הדרישה עולה ל-220 מק"ג/יום ובהנקה ל- 290 מק"ג/יום. ובאופן כללי המקסימום המותר נע בין 600 ק"ג/יום (עפ"י המלצות אירופאיות ) ו-1100 מק"ג עפ"י המלצות אמריקאיות.
אז איפה יש יוד?
מזונות שונים מכילים יוד באופן טבעי- ולכן שמירה על תזונה מגוונת, עשירה בירקות ,פירות, ביצים מוצרי חלב ודגים תורמת להעשרת התפריט היומי ביוד. בנוסף מומלצת החלפה של המלח הביתי במלח מועשר ביוד המסייע להגיע לרמות הגבוהות הממולצות בהריון.
נשים שלא נוהגות לצרוך מזונות אלו חשובה הקפדה על נטילת תוסף תוזנתי המתאים לתקופת ההריון וההנקה (פרנטל) ומכיל בתוכו כמות מספקת של יוד.
להמלצות נרחבות של משרד הבריאות-לחצי כאן
|